Lokomat-kävelyrobotti
Lokomat-kävelyrobotin avulla tehtävä kuntoutus on tutkittu ja turvallinen kuntoutusmuoto, joka mahdollistaa painokevennetyn, robottiavusteisen tehokkaan harjoittelun sairauden tai vamman jälkeen jo varhaisessa kuntoutuksen vaiheessa.
Lokomat Pro FreeD-kävelyrobotti on käytettävissä Neuropisteen Helsingin Arabian toimipisteessä.
Lokomat-kävelyrobotti soveltuu kävelyvalmiuksien ja kävelyn harjoitteluun mm. aivoverenkiertohäiriö-, aivovamma- ja selkäydinvammakuntoutujille sekä Parkinson- ja MS-potilaille. Lokomatin avulla saadaan kävelyharjoitteluun oikeat liikeradat ja askellus, joka vastaa normaalia kävelyä. Laitteen avulla voi kävellä 1000-3000 askelta terapiakerralla, joka lisää tehokkuutta harjoitteluun.
- Tarkka dynaaminen painonkevennys
- Ohjausvoiman säätö potilas- ja raajakohtaisesti
- Lihasvoiman ja nivelkulmien yksilöllinen säätely
- Askelvaiheet ja painonsiirrot vastaavat normaalia kävelyä
- Arviointi ja dokumentointi reaaliajassa
- Augmented Performance Feedback motivoi, sitouttaa ja ohjaa
Ensimmäisellä käyntikerralla haastatellaan ja kuvataan asiakkaan liikkuminen. Tehdään alaraajojen mittaukset, jonka perusteella robotin asetukset ja tukiremmit säädetään asiakkaalle sopiviksi. Ensikäyntiä varten varataan 1,5 tunnin vastaanottoaika. Tämän jälkeen yksittäisten kuntoutuskertojen pituus on 60-75 minuuttia. Lokomat-harjoittelu voi olla osana lähetteellä tapahtuvaa fysioterapiaa 60 min terapia-ajalla. Asiakkaan on hyvä varautua käyntiin pukeutumalla joustaviin pitkälahkeisiin, ihoa myötäileviin housuihin, varrellisiin sukkiin, hihalliseen puseroon ja tukeviin kenkiin.
Robottiavusteista kävelykuntoutusta suositellaan toteutettavaksi intensiivisenä jaksona, mielellään päivittäin tai kolme kertaa viikossa. Kävelykuntoutukseen liitetään omatoimista harjoittelua sekä tarvittaessa muuta fysioterapiaa.
Lokomat-terapiaa ei suositella silloin, jos kuntoutuja on raskaana, hänellä on suuri alaraajojen korjaamaton pituusero tai alaraajojen nivelten suuret virheasennot eivät mahdollista kävelyä. Esteinä robottiavusteiseen kuntoutukseen ovat myös ihon haavaumat kainaloiden, vyötärön, nivusten tai alaraajojen alueilla, vaikea osteoporoosi ja osteopenia sekä joissakin tapauksissa asiakkaan kognitiivinen taso tai erityisen heikentynyt rasituksen sietokyky.