Robottiavusteinen kävelykuntoutus

Neuropiste on erikoistunut nuorten ja aikuisten kävelykuntoutukseen. Yksi merkittävä kuntoutuksen muoto on robottiavusteinen kävelykuntoutus. Robottiavusteinen kävelykuntoutus soveltuu erittäin hyvin neurologiseen kuntoutukseen, jonka tavoitteena on kävelykyvyn saavuttaminen tai parantuminen.

Lokomat kävelyrobotin avulla tehtävä kuntoutus on tutkittu ja turvallinen kuntoutusmuoto, joka mahdollistaa painokevennetyn, robottiavusteisen tehokkaan harjoittelun sairauden tai vamman jälkeen jo varhaisessa kuntoutuksen vaiheessa.

Lite Gait-painokevennetty kävelyharjoittelu.

Neuropiste Arabiassa Helsingissä kuntoutujan tukena on uusinta teknologiaa edustava Lokomat Pro freeD-kävelyrobotti, joka eroaa perinteisestä kävelyrobotista mahdollistamalla myös kävelyssä vaadittavan normaalin lantionkierron, painonsiirron ja ylävartalon aktiivisuuden.

Neuropiste Turussa on kävelyn osa-alueita harjoittava Suomessa uusinta teknologiaa edustava OmegoPlus ja painokevennetyn kävelyn mahdollistaja LiteGait.


Mitä robotin avulla tehtävässä kuntoutuksessa tapahtuu?

Omego Plus- kävelyn vaiheita harjoittava robottiavusteinen laite, joka hyödyntää myös peliteknologiaa.

Useissa vammoissa alkuvaiheen tehokas kuntoutus on erityisen merkittävää parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Kävelykuntoutus perustuu keskushermoston muovautumiseen eli uudelleenoppimiseen. Neurologiset kuntoutujat voivat opetella ja parantaa kävelyään jatkuvilla toistoilla. Painokevennetty kävelyharjoittelu mahdollistaa kävelyharjoittelun myös silloin, kun alaraajan kuormittamista on rajoitettu.

Robotiikka tehostaa kuntoutusta mahdollistamalla suuria askelmääriä, mitä ei manuaalisella fysioterapialla voida saavuttaa sekä oikean fysiologisen kävelymallin. Kuntoutuksen edetessä kehon painoa voidaan turvallisesti ja symmetrisesti viedä vähitellen alaraajoille vähentäen robottiavusteisuutta. Robotin mittausjärjestelmän ja harjoittelusta tallentuvan tiedon avulla pystytään myös seuraamaan kävelyn kehittymistä. Peliteknologia innostaa harjoittelun aikana ylittämään omia fyysisiä rajoja.

 

Kenelle robotisoitu kävelykuntoutus on tarkoitettu?

Tyypillisiä asiakasryhmiä, joille robotisoidusta kävelykuntoutuksesta voi erityisesti olla hyötyä, ovat muun muassa:

  • Aivohalvaus, aivoverenkiertohäiriöt
  • Aivovammat
  • Selkäydinvammat
  • Neurologisia sairauksia sairastavat (esimerkiksi MS-tauti, Parkinson, liikehäriösairaudet)
  • CP-vammat
  • Monivammat
  • Leikkauksesta johtuva alaraajan kuormittamisrajoitus.
  • Henkilöt, joilla on pystyasennon hallinta- ja kävelyvaikeuksia.

Neuropisteen fysioterapeutti arvioi yhdessä asiakkaan kanssa robottiavusteisen kävelykuntoutuksen soveltuvuutta asiakkaalle.

Lokomat-terapiaa ei suositella silloin, jos kuntoutuja on raskaana, hänellä on suuri alaraajojen korjaamaton pituusero tai alaraajojen nivelten suuret virheasennot eivät mahdollista kävelyä. Esteinä robottiavusteiseen kuntoutukseen ovat myös ihon haavaumat kainaloiden, vyötärön, nivusten tai alaraajojen alueilla,  vaikea osteoporoosi ja osteopenia sekä joissakin tapauksissa asiakkaan kognitiivinen taso tai erityisen heikentynyt rasituksen sietokyky. OmegoPlus laitteen avulla harjoittelu soveltuu sekä lapsille että aikuisille.

Lokomat-kävelykuntoutuksen sopivuutta voidaan kokeilla fysioterapiakäyntien aikana, mutta on hyvä huomioida, että kävelykuntoutuksen aloituskerta vie normaalia pidemmän fysioterapia-ajan (90 min). Lokomat, OmegoPlus  ja LiteGait -harjoittelu voidaan sisällyttää myös lähetehoitojen yhteyteen 60 min terapia-ajalla.

Miten varaudun kuntoutuskäyntiin?

Ensimmäisellä käyntikerralla haastatellaan ja kuvataan asiakkaan liikkuminen. Tehdään alaraajojen mittaukset, jonka perusteella robotin asetukset ja tukiremmit säädetään asiakkaalle sopiviksi. Ensikäyntiä varten varataan 1,5 tunnin vastaanottoaika. Tämän jälkeen yksittäisten kuntoutuskertojen pituus on 60-75 minuuttia. Asiakkaan on hyvä varautua käyntiin pukeutumalla joustaviin pitkälahkeisiin, ihoa myötäileviin housuihin, varrellisiin sukkiin, hihalliseen puseroon ja tukeviin kenkiin.

Robottiavusteista kävelykuntoutusta suositellaan toteutettavaksi intensiivisenä jaksona, mielellään päivittäin tai kolme kertaa viikossa. Kävelykuntoutukseen liitetään omatoimista harjoittelua sekä tarvittaessa muuta fysioterapiaa.

Kuntoutuksen tarve ja pituus vaihtelevat yksilöllisesti asiakkaan tilanteen mukaan, riippuen muun muassa sairauden vaiheesta tai vammautumisen ajankohdasta.

Lue myös: Nordic Healthcare Groupin raportti (syyskuu 2019): Kuntoutusrobotiikan kustannushyöty AVH-potilaisen kävelykuntoutuksessa

Kuinka tulla robottiavusteiseen kävelykuntoutukseen

Arabian tai Turun Neuropisteessä tehtävään robottiavusteiseen kävelykykyä tukevaan kuntoutukseen voi tulla Kelan, kunnan tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella, SV3 fysioterapialähetteellä tai itse maksaen. Lokomat -robottiavusteisen kävelyharjoittelun hinta on 100€-120€/kerta. OmegoPlus -harjoittelu sisältyy fysioterapian hintaan. Katso ajankohtaiset hintatiedot hinnastostamme.

Kelan maksama kuntoutus on tarkoitettu alle 65-vuotiaalle henkilölle, jolla on sairaus tai vamma ja siihen liittyvä rajoite arjen suoriutumisessa ja osallistumisessa. Kuntoutusta haetaan Kelan lomakkeella KU 104. Liitteeksi tarvitaan voimassa oleva kuntoutussuunnitelma. Kuntoutussuunnitelmaan tulee olla kirjattu fysioterapian tavoitteeseen kävelykyvyn saavuttaminen tai varmentaminen robottiavusteisella kävelykuntoutuksella. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.

Miten varaan ajan?

Tiedustelut ja yhteydenotot:

Neuropiste Arabia Helsingissä: puh. 040 088 4667,  hki-ajanvaraus@neuropiste.fi

Neuropiste Turku, puh. 040 180 7338 tai 040 088 4667 (ajanvaraus Helsinki), tku.ajanvaraus@neuropiste.fi

 

 

Selaa asiantuntijoita

Arja Toivomäki

Arja Toivomäki

Lääkintävoimistelija 1989, TtM 2000, kuntoutuspäällikkö

Tuki- ja liikuntaelin fysioterapia (Mulligan, manuaalinen terapia) Robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus, OmegoPlus ja LiteGait Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten tuki- ja liikuntaelin sekä neurologinen kuntoutus

fisven
Elina Syrjänen

Elina Syrjänen

Fysioterapeutti AMK 2016

Bobath-koulutus 2024 Hengitysfysioterapia Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus ja robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus, allasterapia

fisvenes
Henna Susi

Henna Susi

Fysioterapeutti AMK 2009 Lymfaterapeutti (Vodder) 2014

Muu koulutus: Bobath-koulutus 2024 Tuki- ja liikuntaelinfysioterapia Luontoalan ammattitutkinto, erä- ja luonto-opastuksen osaamisala 2019 Kipuasiakkaan kohtaaminen Allasterapia Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus ja robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus

fien
Pirjo Viskari

Pirjo Viskari

Fysioterapeutti 1985, erikoislääkintävoimistelija 1994, lymfaterapeutti 2023

Bobath-koulutus 2002 Allasterapia Kipuasiakkaan kohtaaminen Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus ja robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus

fisven
Jessika Rajala

Jessika Rajala

Fysioterapeutti AMK 2013 Hieroja 2009 Lähihoitaja 2008

Erikoisosaamiset: Neurologisen fysioterapian erikoisopinnot 2016 Kipufysioterapia 2019 Akupunktio 2022 Ergonomiakorttikoulutus 2014 Allasterapia Lokomat robottiavusteinen kävelykuntoutus Erikoisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus ja kivun hoito

fien
Salla Alhonen

Salla Alhonen

Fysioterapeutti AMK, 2013 Neurologisen fysioterapian täydennyskoulutus 2015 AVH osaajakoulutus 10 op Psykofyysinen fysioterapia (opinnot valmiit 3/2024)

Kiinnostuksen kohteina nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus ja kävelykuntoutus (LiteGait, OmegoPlus) sekä psykofyysinen fysioterapia.

fisven