Allasterapia

Allasterapia on liiketerapian erityismuoto, jolla tarkoitetaan liikeharjoittelua, jossa käytetään hyväksi veden vastusta ja kehoa kannattelevia ominaisuuksia. Neuropisteen terapeutit ovat erikoistuneita neurologisten oireiden kuntouttamiseen.

Allasterapiaa hyödynnetään erityisesti neurologisessa fysioterapiassa, kun maalla liikkuminen on raskasta ja heikentyneen tasapainon vuoksi epävarmaa. Veden tuki ja noste auttavat tekemään liikkeitä, jotka muuten ovat vaikeita. Itsenäisempi liikkuminen vedessä helpottuu. Lisäksi vesi helpottaa kipua ja hydrostaattinen paine vähentää turvotusta.

Kenelle allasterapiasta on hyötyä?

Allasterapiasta on saatu hyviä tuloksia mm. esimerkiksi seuraavien sairauksien tai oirekuvien vaivojen lievittämisessä:

  • MS-tauti
  • Harvinaiset neurologiset sairaudet
  • Parkinsonin tauti ja muut liikehäiriösairaudet
  • Aivoverenkiertohäiriöiden sekä aivovamman jälkitilat
  • Lihassairaudet
  • Kehitysvammat
  • Tasapainohäiriöt

Mitä allasterapiassa tapahtuu?

Allasterapia koostuu monipuolisesta, yksilöllisten tavoitteiden mukaisen terapiasuunnitelman pohjalta toteutettavasta ohjelmasta. Läheinen voi osallistua allasterapiakerroille aina, kun se on kuntoutujan kannalta tarkoituksenmukaista. Fysioterapeutti tekee tarvittaessa yhteistyötä myös kuntoutujan muun lähiverkoston kanssa.


Allasterapiaan sisältyy tavoitteista riippuen:

  • liikkumis- ja toimintakykyä tukevaa terapiaa
  • tasapaino-, kehonhallinta- ja koordinaatioharjoittelua
  • vesiliikunta-apuvälineiden käyttöönottamista ja harjaannuttamista
  • uintitekniikan opetusta
  • motivointia uinti- ja vesivoimisteluharrastukseen
  • kuntoutujan ja läheisten ohjausta ja neuvontaa.

Kuntoutujan mukana altaassa on aina kokenut fysioterapeutti, joka ohjaa ja tukee harjoitusta. Liikkumis- ja toimintakykyyn liittyviä tavoitteen mukaisia taitoja harjoitellaan allasterapiakerroilla ja niitä annetaan harjoiteltavaksi väliajalle.

Kuinka tulla allasterapiaan

Allasterapioita ohjaavat Neuropiste Helsingin ja Turun kokeneet fysioterapeutit.

Allasterapiat järjestetään Helsingissä Mäkelänrinteen uintikeskuksessa, Itäkeskuksen ja Vuosaaren uimahallissa. Turussa allasterapiaa järjestetään  Impivaaran uimahallissa.

Kelan maksusitoumuksella voi tulla yksilö- ja ryhmämuotoiseen allasterapiaan Helsingin Neuropisteeseen ja vuoden 2023 alusta myös Turun Neuropisteen altaille. Kelan maksama kuntoutus on tarkoitettu alle 65-vuotiaalle henkilölle, jolla on sairaus tai vamma ja siihen liittyvä rajoite arjen suoriutumisessa ja osallistumisessa. Kuntoutusta haetaan Kelan lomakkeella KU 104. Liitteeksi tarvitaan voimassa oleva kuntoutussuunnitelma. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.

Allasterapiaan voi lisäksi tulla lääkärin suosituksella, kunnan maksusitoumuksella tai itse maksaen.

Ota yhteyttä ja varaa aika!

Allasterapiaan saat ajan kahden viikon kuluessa.

Kela sopimuksen mukaiset kuntaryhmät

Jos sinulla on Kelan maksusitoumus ja haluat aloittaa allasterapian Arabian  tai Turun toimipaikalla, niin tarkistathan, että meillä on sopimus asuinpaikkakuntasi kanssa. Neuropisteen sopimuspaikkakunnat ovat Helsinki ja Turku. Neuropiste Itäkeskuksella ei ole allasterapiasopimusta.

Selaa asiantuntijoita

Henna Susi

Henna Susi

Fysioterapeutti AMK 2009 Lymfaterapeutti (Vodder) 2014

Muu koulutus: Bobath-koulutus 2024 Tuki- ja liikuntaelinfysioterapia Luontoalan ammattitutkinto, erä- ja luonto-opastuksen osaamisala 2019 Kipuasiakkaan kohtaaminen Allasterapia Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus ja robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus

fien
Elina Syrjänen

Elina Syrjänen

Fysioterapeutti AMK 2016

Bobath-koulutus 2024 Hengitysfysioterapia Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus ja robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus, allasterapia

fisvenes
Salla Alhonen

Salla Alhonen

Fysioterapeutti AMK, 2013 Neurologisen fysioterapian täydennyskoulutus 2015 AVH osaajakoulutus 10 op Psykofyysinen fysioterapia (opinnot valmiit 3/2024)

Kiinnostuksen kohteina nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus ja kävelykuntoutus (LiteGait, OmegoPlus) sekä psykofyysinen fysioterapia.

fisven
Jessika Rajala

Jessika Rajala

Fysioterapeutti AMK 2013 Hieroja 2009 Lähihoitaja 2008

Erikoisosaamiset: Neurologisen fysioterapian erikoisopinnot 2016 Kipufysioterapia 2019 Akupunktio 2022 Ergonomiakorttikoulutus 2014 Allasterapia Lokomat robottiavusteinen kävelykuntoutus Erikoisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus ja kivun hoito

fien
Pirjo Viskari

Pirjo Viskari

Fysioterapeutti 1985, erikoislääkintävoimistelija 1994, lymfaterapeutti 2023

Bobath-koulutus 2002 Allasterapia Kipuasiakkaan kohtaaminen Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus ja robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus

fisven
Laura Lepistö

Laura Lepistö

Fysioterapeutti AMK 2017

Bobath-koulutus 2024 Liikuntalääketieteen perusopinnot Etäkuntoutus Kokemusta palvelutarveselvityksistä Kipuasiakkaiden kohtaaminen Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten kuntoutus ja robottiavusteinen kävelykuntoutus

fisven
Björklund Corinne

Björklund Corinne

Fysioterapeutti AMK 2020 Lokomat kävelyrobotti käyttäjäkoulutus 2021 Äitiysfysioterapia ja äidin hyvinvoinnin tukeminen 10 op 2022

Erityisosaaminen nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus

fisven
Oikola Minna

Oikola Minna

Fysioterapeutti AMK 2018 Bobath-kurssi 10 op 2022 AVH-osaaja 10 op 2020 Faskiamanipulaatio Stecco I&II 2020

Erityisosaaminen nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus, faskiamanipulaatio neurologisilla ja tules-asiakkailla.

fisvenes
Ville Vilen

Ville Vilen

Fysioterapeutti AMK 2018 TtM Liikunnanohjaaja (AMK)

Erityisosaaminen nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus Lisäkoulutukset: Kinetic Control: alaselkä, alaraaja, lantio, niska ja hartiarengas. Integraalinen fysioterapia : alaraaja., aistisäätelyn häiriöt, Long covid - kuntoutus, Know pain ja know more pain kipukoulutus.

fisven
Tiina Maukonen

Tiina Maukonen

Fysioterapeutti 1998 Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, 2022

Lasten, nuorten ja aikuisten kuntoutus Täydennyskoulutukset: Verkkopuntari-ohjaajakoulutus 2022 Neurologisen fysioterapian erikoistumisopinnot 10 op, 2017 Lapsen sensomotorinen kehitys ja sen poikkeavuudet, 2013–2014 Lasten neurologinen kuntoutus, 2009 Lukuisia tuki- ja liikuntaelinten fysioterapiaan liittyviä opintoja.

fisvende
Terttu Pihlajamäki

Terttu Pihlajamäki

Lääkintävoimistelija 1986 Lymfaterapeutti (Vodder) 2014

Bobath 1999 Lukuisia lyhyempiä koulutuksia neurologisesta kuntoutuksesta. Allasterapia Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus

fisven